Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Auteursrichtlijnen Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 1 / 2023 Jaargang 65
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    1 / 2023

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Forensische (F)ACT: een onderzoek naar ind...
Onderzoeksartikel

Forensische (F)ACT: een onderzoek naar indicatiestelling, risicotaxatie en recidive

I. Kusters, J.E. van Horn, T.E.A. Cnossen

achtergrond Door de afbouw van klinische bedden in de reguliere en forensische ggz wordt steeds vaker een beroep gedaan op de ambulante forensische ggz.
doel Sinds 2007 bestaan in Nederland teams voor forensische (flexibele) assertive community treatment (For(f)act) die ambulante, intensieve zorg bieden aan forensische cliënten met complexe psychische problematiek. De toenemende vraag naar intensieve zorg pleit voor eenduidiger indicatiecriteria om zorg op maat aan de juiste doelgroep te leveren en daarmee recidiverisico’s te verkleinen.
methode Wij onderzochten bij 76 cliënten van een For(f)act-team in welke mate de klinische indicatiecriteria samenhingen met risicofactoren voor delictgedrag en welke criteria voorspellend waren voor recidive.
resultaten Er werd een zwakke samenhang gevonden tussen de indicatiecriteria en risicofactoren. Uit de receiver operating characteristic(roc)-analyse bleek een combinatie van klinische indicatiecriteria de beste voorspeller voor recidive.
conclusie Bij cliënten van een For(f)act-team lijken andere risicofactoren samen te hangen met recidive dan bij andere delinquenten. Belangrijke factoren voor de behandeling zijn het doorbreken van patronen, vergroten van de veiligheid en bieden van sociale steun en hulp bij financiën. De klinische indicatiecriteria zouden niet vervangen moeten worden door de risicofactoren van de Short-Term Assessment of Risk and Treatability (start).

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2023 Tijdschrift voor Psychiatrie