Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Huidige nummer Vorige nummers Themanummers Boekbesprekingen
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Huidige nummer
    Nummer 7 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    7 / 2022

    Huidige nummer
  • Accreditatie
  • Meetinstrumenten
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Patiënten zonder DSM-IV-diagnose en/of met...
Oorspronkelijk artikel

Patiënten zonder DSM-IV-diagnose en/of met subklinische klachten in de generalistische en specialistische ggz

M.W. Kloos, B.G. Tiemens, G.J.M. Hutschemaekers

achtergrond De bevinding uit nemesis-2 dat 40% van de patiënten in de ambulante ggz in de voorgaande 12 maanden geen psychische aandoening had, was de aanleiding voor deze studie. Een dsm-iv-classificatie van de klachten van een patiënt is een voorwaarde voor het starten van verzekerde ggz.
doel Beschrijven van de aanwezigheid van een dsm-iv-geclassificeerde aandoening en de ernst van de klachten bij patiënten die zijn aangemeld voor behandeling in de generalistische of specialistische ggz. Nagaan of patiënten die zich aanmelden bij de ggz met subklinische klachten specifieke kenmerken vertonen.
methode Bij patiënten uit de specialistische ggz werd standaard met een mini 5.0.0 de aanwezigheid van een aandoening volgens de dsm-iv vastgesteld (n = 3072). De oq-45 werd binnen de generalistische (n = 2255) en de specialistische ggz (n = 5009) gebruikt om de ernst van de klachten te meten. Met logistische regressie onderzochten we waarin cliënten met subklinische en klinische klachten zich onderscheidden. Hiervoor werden ook geanonimiseerde gegevens uit het elektronisch patiëntendossier gebruikt.
resultaten In de specialistische ggz had bij intake slechts 14,3% van de patiënten klachten die niet voldeden aan de dsm-iv-criteria voor een aandoening. Bij aanmelding in de generalistische ggz had 56,5% en in specialistische ggz 70,9% van de patiënten een hoge tot zeer hoge score op klachten en disfunctioneren volgens de oq-45. De proportie patiënten met een dsm-iv-diagnose liep op van 52,9% van patiënten met een subklinische oq-45-totaalscore tot 94,8% van patiënten met een zeer hoge totaalscore. Voorspellers van een subklinische oq-45-totaalscore waren vergelijkbaar voor de generalistische en specialistische ggz.
conclusie De groep patiënten zonder as I-dsm-iv-diagnose in de specialistische ggz is klein. De meeste patiënten in de generalistische en specialistische ggz rapporteerden ernstige klachten en symptomen. Klachten van patiënten met een subklinische totaalscore in zowel de generalistische als de specialistische ggz waren met name stressgerelateerd.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie