Wetenschappelijk tijdschrift voor psychiaters, artsen in opleiding tot psychiater en andere geïnteresseerden
  • EN
  • NL
Tijdschrift voor Psychiatrie
  • Tijdschrift
  • Terug naar hoofdmenu
    Nieuwe artikelen Laatste nummer Vorige nummer
    Over het tijdschrift Redactie Abonnementen Richtlijnen voor auteurs Colofon Adverteren
    Laatste nummer
    Nummer 5 / 2022 Jaargang 64
    Tijdschrift voor Psychiatrie
    5 / 2022

    Naar nummer
  • Accreditatie
  • Vacatures
Edit
  • EN
  • NL
  1. Home
  2. Artikelen
  3. De detectie van mensen met een verhoogd ri...
Overzichtsartikel

De detectie van mensen met een verhoogd risico op een psychose: detectiemethoden en basiskenmerken van de populatie

J. Rietdijk, M. van der Gaag

achtergrond De detectie van mensen met een verhoogd risico op het ontstaan van een psychose (at risk mental state; arms) is mogelijk. De vraag is of in de routinezorg van de ggz deze detectie ook kan worden verwezenlijkt.
doel Bespreken van drie onderzoeken uit het proefschrift ‘People at ultra high risk for psychosis: the obvious cases and beyond’ en nagaan of men met getrapte screening patiënten met arms kan detecteren in een algemene hulpzoekende populatie.
methode In het casusregister van Parnassia Den Haag werden alle mensen die tussen 2005 en 2009 een psychose kregen, geselecteerd en werd nagegaan of zij in de fase voor de eerste psychose hulp hadden gezocht voor niet-psychotische psychische problemen. In het edie-nl-onderzoek werd bekeken of een getrapte screening (de Ervaringenlijst in de algemene hulpzoekende populatie, gevolgd door een goudenstandaardinterview in het geval van een score boven de grenswaarde) bruikbaar was in de detectie van patiënten met arms in de leeftijd van 18-35 jaar.
resultaten 56,2% van de patiënten met een eerste psychotische episode had hulp gehad voor niet-psychotische psychische problemen. Met de screening detecteerde men meer patiënten met arms vergeleken met de verwijzingsmethode en dezen kregen drie keer zo vaak een psychotische stoornis binnen 18 maanden.
conclusie De tweedelijns-ggz herbergt 4% patiënten met arms. Screening leidt tot minder fout-negatieve beoordelingen dan verwijzing.

Download PDF
Twitter Facebook LinkedIn Mail WhatsApp
Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Over TvP

Over het tijdschrift Redactie Auteursrichtlijnen Colofon
Abonnementen Abonnee worden Adverteren

Contact

Redactiebureau Tijdschrift voor Psychiatrie
drs. S.L. (Lianne) van der Meer
p/a Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Postbus 20062
3502 LB Utrecht
Telefoon: 030 899 00 80
info@tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

Copyright

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam opgenomen artikelen of van de advertenties. Niets uit dit tijdschrift mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de redactie.

© copyright 2022 Tijdschrift voor Psychiatrie