Home

Tvp21 12 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 61 (2019) 6, 411 - 420

Essay

Consensusverklaring voor de toepassing van rTMS bij depressie in Nederland en België

M. Arns, C. Bervoets, P. van Eijndhoven, C. Baeken, O.A. van den Heuvel, A. Aleman, D.J.L.G. Schutter, Y. van der Werf, S. van Belkum, I.E. Sommer, R. van Ruth, B. Haarman, J. Spijker, A.T. Sack

achtergrond Sinds 2017 komt rtms (repetitieve transcraniële magnetische hersenstimulatie) voor vergoeding in aanmerking voor de behandeling van therapieresistente depressie in de specialistische ggz in Nederland.
doel Een aanzet geven voor een richtlijn in Nederland en België voor de veilige en effectieve toepassing van rtms bij de behandeling van depressie.
methode Formuleren van adviezen inzake de implementatie van rtms als behandeling van depressie, op basis van literatuuronderzoek, bestaande richtlijnen en consensus van rtms-experts. Alle beschikbare evidentie werd gewogen en besproken door alle auteurs en op basis van consensus werden aanbevelingen gevormd.
resultaten rtms gericht op de dorsolaterale prefrontale cortex (dlpfc) dient als eerste keuze gezien te worden bij de behandeling van depressie, gebruikmakend van hoogfrequente rtms (links), of als alternatief laagfrequente rtms (rechts). Stimulatieprotocollen dienen gebruik te maken van meer dan 1000 pulsen per sessie, met gemiddeld 20-30 sessies, 2-5 sessies per week. Contra-indicaties voor rtms zijn epilepsie, intracraniale aanwezigheid van (magnetiseerbare) metalen, pacemakers en cochleair implantaat.
conclusie rtms is een effectieve en veilige methode bij de behandeling van depressie, mits uitgevoerd door bekwame professionals.

trefwoorden depressie, hersenstimulatie, neuromodulatie, rtms