Home

Tvp21 11 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 55 (2013) 10, 789 - 794

Korte bijdrage

Taperingstrips voor paroxetine en venlafaxine

P.C. Groot, de Consensusgroep Tapering

achtergrond Taperingstrips kunnen worden gebruikt voor het geleidelijk afbouwen van medicijnen zoals antidepressiva en benzodiazepines. Deze strips bevatten iedere volgende dag een iets lagere dosis. Dit voorkomt onttrekkingsverschijnselen, waar nu nog te veel patiënten last van hebben, en verlaagt de kans op terugval.
doel Beschikbaar stellen van taperingstrips voor antidepressiva.
methode De Consensusgroep Tapering onderzocht via literatuuronderzoek en raadpleging van deskundigen of beschikbaar stellen van taperingstrips paroxetine en venlafaxine haalbaar is.
resultaten De Stichting Cinderella Therapeutics (www.cinderella-tx.org), een non-profitorganisatie die zich ten doel stelt om zogenaamde stiefkindgeneesmiddelen en -behandelingen voor de patiënt bereikbaar te maken, wil taperingstrips mogelijk maken voor paroxetine en venlafaxine, de twee antidepressiva die in de praktijk voor de meeste problemen zorgen. Het proces van produceren, verpakken, controleren van de afbouwende doseringen is iso-gecertificeerd, iedere afzonderlijke strip is voorzien van een barcode en kan worden gevolgd en getraceerd. Daarmee kan aan de veiligheidseisen worden voldaan. Gezien de aantallen gebruikers van paroxetine en venlafaxine is er veel behoefte aan de taperingstrips.
conclusie Financieel, marketingtechnisch en praktisch is de introductie van taperingstrips haalbaar. De patiënt zal hier zeer mee geholpen zijn. De paroxetinetaperingstrips worden als eerste gerealiseerd en zijn naar verwachting vanaf december 2013 beschikbaar.

trefwoorden afbouwen, antidepressiva, onttrekkingsverschijnselen, paroxe-tine, SSRI, tapering, taperingstrips, venlafaxine