Home

Tvp21 10omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 61 (2019) 2, 92 - 96

Onderzoeksartikel

Beslistool bij de behandeling van psycho-tische aandoeningen: de ontwikkeling van TReatment E-AssisT (TREAT)

L.O. Roebroek, J. Bruins, H. Knegtering, R. Bruggeman, PH. Delespaul, S. Castelein

achtergrond In de medische wereld wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van beslistools en deze worden nu ook binnen de Nederlandse ggz geïntroduceerd. We beschrijven de context van deze ontwikkeling en laten zien hoe beslistools mogelijk evidence-based psychiatrie kunnen faciliteren.
doel Beschrijven van de ontwikkeling van een beslistool in de Nederlandse ggz: TReatment E-AssisT (treat), gericht op het optimaliseren van de behandeling van mensen met een psychotische aandoening.
methode Beschrijven hoe de treat-applicatie werkt en illustreren hoe deze een bijdrage zou kunnen leveren aan de behandeling van mensen met een psychotische aandoening.
resultaten Tijdens een pilotstudie werd treat beoordeeld als gebruikersvriendelijk en nuttig. treat leek de integratie van rom-uitkomsten in de behandeling te bevorderen en de adviezen boden nieuwe gezichtspunten voor de behandelaars.
conclusie treat is een innovatieve applicatie die uitkomsten van routine outcome monitoring koppelt aan geldende richtlijnen en zorgstandaarden om een behandeladvies op maat te geven in de context van een psychiatrisch behandeltraject. Momenteel loopt een studie in meerdere zorginstellingen uit verschillende provincies met als doel de effectiviteit van de door ons ontwikkelde beslistool treat te onderzoeken.

trefwoorden beslistool, psychotische aandoening, richtlijn, routine outcome monitoring, zorgstandaard