Home

Omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 51 (2009) 10, 727 - 736

Overzichtsartikel

Behandeling voor chronische depressie: 'cognitive behavioral analysis system of psychotherapy' (CBASP)

J.E. Wiersma, D.J.F. van Schaik, M.B.J. Blom, L. Bakker, P. van Oppen, A.T.F. Beekman

achtergrond Chronische depressie komt veel voor in de tweede lijn. De huidige behandelmethoden binnen de tweede lijn schieten vaak te kort bij patiënten met chronische depressie. Een effectieve behandelmethode specifiek gericht op deze problematiek kan een welkome aanvulling zijn op het behandelaanbod binnen de ggz.
doel Het beschrijven van 'cognitive behavioral analysis system of psychotherapy' (cbasp), de eerste vorm van psychotherapie die specifiek ontworpen is voor de behandeling van chronische depressie.
methode Bespreken van de evidence, de rationale en de belangrijkste technieken van cbasp.
resultaten In een grote studie in de Verenigde Staten bleek cbasp effectief. De bevindingen van de Amerikaanse studie zijn nog niet gerepliceerd en er is nog weinig bekend over de implementatiemogelijkheden van deze methode. Om die reden is er binnen drie ggz-instellingen een gecontroleerd onderzoek gestart naar de effectiviteit van cbasp in Nederland.
conclusie cbasp wordt geadviseerd als behandelmogelijkheid voor chronische depressie in de Nederlandse Multidisciplinaire richtlijn Depressie, maar de evidence moet nog verder onderbouwd worden.

 

 

trefwoorden CBASP, chronische depressie, psychotherapie