Home

Tvp20 03omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 50 (2008) 3

Cursussen

Hallucinatiegerichte integratieve therapie: een geïntegreerde behandeling bij schizofrenie

J.A. Jenner

C-85

leerdoel Update van kennis over specifieke kenmerken van mensen met gehoorshallucinaties; opfrissen kennis over effectieve behandelmethoden (literatuuroverzicht); vaardiger worden in onderdelen uit hallucinatiegerichte integratieve therapie(hit)-programma.

hit is een nieuwe behandeling voor patiënten met gehoorshallucinaties. De behandeling probeert in te spelen op de psychotische realiteit door middel van het tweerealiteitenprincipe en specifieke motiveringsstrategieën. De behandeling integreert medicatie met cognitieve gedragstherapie, coping- en resocialisatietraining, gezinstherapie en psycho-educatie. De formule van de behandeling is directief en operant conditionerend.

De cursus biedt inzicht in de behandeling en gelegenheid te oefenen met enkele onderdelen. De kosteneffectiviteit van de behandeling is onderzocht in enkele naturalistische studies en een gerandomiseerde gecontroleerde studie bij patiënten met chronisch therapieresistent stemmenhoren en een groep adolescenten met een eerste psychose. De resultaten zijn: grote satisfactie van patiënt en familie; relatief lage therapieontrouw; significante afname van subjectief lijden en significante toename van controle; vermindering van positieve symptomen, desorganisatie, depressie, algehele psychopathologiescore op de Positive and Negative Syndrome Scale (panss), betere kwaliteit van leven en verbetering in sociaal functioneren. Deze verbeteringen zijn duurzaam in de tijd gemeten na 18 maanden en na 4 jaar. Ten slotte is hit kosteneffectief.