Home

Omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 56 (2014) 5, 336 - 340

Korte bijdrage

Blijvende seksuele functiestoornissen na staken van een SSRI?

G.C. Ekhart, E.P. van Puijenbroek

achtergrond Er zijn aanwijzingen dat bij sommige patiënten seksuele functiestoornissen, veroorzaakt door het gebruik van selectieve serotonineheropnameremmers (ssri’s), niet direct herstellen na staken van deze geneesmiddelen.
doel Inventariseren van meldingen van blijvende seksuele functiestoornissen na staken van ssri’s bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.
methode De database van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb werd onderzocht op meldingen van seksuele functiestoornissen bij gebruik van ssri’s waarbij de seksuele klacht niet hersteld was na staken van het geneesmiddel.
resultaten In totaal werden 19 meldingen ontvangen van patiënten die twee maanden tot drie jaar gestopt waren met de ssri en rapporteerden dat ze nog niet hersteld waren. De meest gerapporteerde seksuele functiestoornissen betroffen een verminderd libido, erectiele disfunctie en orgasmestoornis. Naast de farmacologische eigenschappen van ssri’s valt niet uit te sluiten dat ook psychologische factoren een rol spelen.
conclusie Hoewel voorheen werd aangenomen dat seksuele functiestoornissen herstellen kort na staken van een ssri lijkt dit in de praktijk in zeldzame gevallen niet het geval te zijn.

trefwoorden