Home

Tvp22 01 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 53 (2011) 9, 647 - 653

Korte bijdrage

De rol van liquormarkers bij de vroege diagnostiek van de ziekte van Alzheimer

S.J.B. Vos, P.J. Visser, F.R.J. Verhey

achtergrond Biomarkers in de liquor cerebrospinalis (csf) worden steeds vaker gebruikt om de ziekte van Alzheimer (ad) vroeg te identificeren. Een csf-profiel met een abnormale ratio van de eiwitten bèta-amyloïd (Ab1-42) en totaal tau is suggestief voor ad.
doel Beschrijven van de prevalentie en de prognostische betekenis van een csf-ad-profiel bij niet-dementerende patiënten met subjectieve geheugenklachten en lichte cognitieve stoornissen (mci) op een geheugenpolikliniek.
methode Multicentrisch onderzoek.
resultaten Een Europese multicentrische studie toonde aan dat een csf-ad-profiel vaak voorkwam bij patiënten met subjectieve klachten en mci. Het csf-ad-profiel voorspelde achteruitgang in cognitie en dagelijks functioneren over 3 jaar bij patiënten met mci. Patiënten met amnestische mci en een csf-ad-profiel kregen vaker ad binnen deze periode dan patiënten zonder dit profiel.
conclusie CSF markers suggestief voor ad komen vaak voor bij niet-dementerende mensen. Deze markers kunnen mogelijk gebruikt worden voor de prognose van patiënten met mci.

 

trefwoorden trefwoorden liquor cerebrospinalis, vroegdiagnostiek, ziekte van Alzheimer