Home

Tvp22 01 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 53 (2011) 6, 343 - 353

Overzichtsartikel

Transcraniële magnetische stimulatie als behandelingsvorm voor depressie

D.J.L.G. Schutter

achtergrond Depressie is een veelvoorkomende stemmingsstoornis in Nederland en er is behoefte aan additionele therapievormen.
doel Transcraniële magnetische stimulatie (tms) is een vorm van niet-invasieve hersenstimulatie en de afgelopen 15 jaar is onderzocht of deze vorm van stimulatie effectief is in de behandeling van patiënten met een depressieve stoornis.
methode Literatuuronderzoek.
resultaten Onderzoeksresultaten tonen aan dat tms-behandelingen op de frontale delen van de cerebrale hersenschors veilig zijn en dat het therapeutisch effect vergelijkbaar is met dat van psychotherapie en antidepressiva. Het vergroten van effectiviteit door meer inzicht te krijgen in de precieze werkingsmechanismes, de invloed van individuele verschillen, evenals onderzoek van de duur van het antidepressieve effect vormen belangrijke aandachtspunten voor vervolgstudies.
conclusie TMS lijkt een veelbelovende toepassing in de behandeling van depressie, maar er resteren nog vele vragen en onduidelijkheden over de effectiviteit en toepasbaarheid.

trefwoorden behandeling, depressie, effectiviteit, stemmingsstoornis, therapie, transcraniële magnetische stimulatie