Home

Tvp22 01 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 60 (2018) 10, 727 - 727

2018 98 maex

General Psychiatry

Wat mindfulness niet is. en wat dan wel

Edel Maex

Lannoo, Tielt 2018 55 pagina’s, ISBN 978-94-014-4857-4, € 14,99

Edel Maex is psychiater, zenleraar en pionier van deze meditatiewijze in de Lage Landen. Mindfulness is zijn leven en hij is ervan doordrongen. Niet te verwonderen als je weet dat Thich Nhat Hanh en Jon Kabat-Zinn zijn leermeesters zijn. Zijn vele boeken, cursussen, voordrachten en interviews getuigen hiervan.

Onderhavig boekje bevat 25 hoofdstukjes. Eén hoofdstuk per bladzijde met op het andere blad een cartoon van Ardan Timmer die de tekst een visuele meerwaarde geeft. 24 lemma’s die telkens een mythe, cliché of misvatting over mindfulness belichten en corrigeren. Zeer eenvoudig, helder én diepgaand verwoord. Geen vulgarisatie, maar valorisatie van mindfulness. 24 lemma’s, hoewel 25 hoofdstukjes? Het laatste is het slot dat tegelijkertijd ontsluit: wat mindfulness wél is.

Het is de grote verdienste van de auteur die mindfulness van binnen en buiten kent, dit zeer verhelderend, zonder vakjargon te brengen. Daarom is dit boek voor een zeer breed publiek geschikt. Als psychiater heeft het een extra dimensie. Het werkje is niet enkel een eyeopener, maar helpt ook onderscheiding te maken in het gesprek met de geïnteresseerde hulpvrager. Wat is de plaats van mindfulness wanneer de mind full is?

De titel getuigt van wijsheid en zelfrelativering. Misschien niet toevallig zijn dit wellicht de ultieme doelen van mindfulness?

Een boekje om erbij te hebben en bij te zijn. Hebben en zijn. Daar gaat het leven over, daarin kan mindfulness één van de wegwijzers zijn.

M. Calmeyn, psychiater, Loppem