Home

Tvp21 11 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 62 (2020) 5, 385 - 392

Klinische Praktijk

Monitoren met vier herstelfasen; eerste ervaringen binnen FACT

K.M.L. Huijbregts, L.H. Grobbink, M. Jansen, E.J. Verhoeven, F.E. van Dijk

achtergrond Na een audit gingen de flexible assertive community treatment-teams (fact-teams) in Winterswijk op zoek naar een manier om herstelgerichter te werken en monitoren. Daarbij leek gebruik van vier eerder beschreven herstelfasen de moeite van het onderzoeken waard.
doel Pilotstudie naar de mogelijkheden om met vier herstelfasen, van overspoeld door de aandoening tot leven voorbij de aandoening, tot een meer herstelgerichte werkwijze binnen fact te komen.
methode De fact-teams gingen monitoren met de herstelfasen en ontwikkelden een herstelgericht interview waarmee behandelaars samen met de patiënt de actuele herstelfase kunnen bepalen en nagaan hoe deze een fase verder kan komen. Vervolgens werd geëvalueerd wat dit had opgeleverd.
resultaten Het monitoren met herstelfasen bleek nuttig bij het in beeld brengen van zowel goedlopende als stagnerende behandelingen bij de fact-teams. De herstelfasen werden een vast onderdeel van het standaardbehandelplan in het elektronisch patiëntendossier. Een belangrijke opbrengst van het project was ten slotte ook het herstelgerichte interview dat we ontwikkelden.
conclusie Monitoren en interviewen op basis van de herstelfasen leidt subjectief tot meer verdiepende en meer herstelgerichte behandelevaluaties. Meer empirisch onderzoek is nodig naar deze methode.

trefwoorden fact, herstel, herstelfasen, rehabilitatie