Home

Omslag 2020 06 kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 59 (2017) 4, 255 - 256

Cover slavney

Algemene psychiatrie

Psychiatric polarities. Methodology and practice

Phillip R. Slavney, Paul R. Mchugh

Ik ontmoette Paul McHugh in zijn rommelige werkkamer op de afdeling Psychiatrie van de Johns Hopkins University in Baltimore in 2008. Ik was er voor een lezing, maar McHugh wilde een persoonlijke afspraak omdat ik ook ‘chair’ van een afdeling was. Hij was al lang met emeritaat, maar was aanweziger dan ooit op zijn afdeling. Twee dingen zijn me van hem bijgebleven. Eén: hij ontkent ten stelligste het bestaan van posttraumatische stressstoornis en transgenderstoornis. Twee: hij gaat er prat op een rechtstreekse leerling te zijn van de befaamde Aubrey Lewis (https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_R._McHugh). We hebben dat leermeester-leerlinggedoe niet meer en dat is jammer, want het geeft de psychiatrie mysterie en autoriteit. Uiteraard zouden we allerlei dingen samen opzetten toen we hartelijk afscheid namen, maar uiteraard gebeurde dat niet.

Nu ligt voor mij het dunne, goedkope boekje (124 pagina’s) Psychiatric polarities, methodology and practice van McHugh en zijn coauteur Phillip Slavney. McHugh is inmiddels 85 jaar geworden. Mensen denken in tegenstellingen: man en vrouw, warm en koud, jong en oud. Zo zijn we ook in psychiatrie het slachtoffer van polariserend denken. Polariseren is onjuist, maar maakt de wereld wel begrijpelijk. Het boekje bevat vier delen en acht hoofdstukken. Zes tegenstellingen, waaronder die tussen mind en brain, bewust en onbewust, patiënt en cliënt, verklaren en begrijpen, belichten het (fenomenologische) kennismodel van de psychiatrie. De auteurs zien de psychiatrie als een unieke brugdiscipline die tegenstellingen overschrijdt. Ze zetten zeker aan het denken.

Het boekje is gemakkelijk te lezen, maar enkel waardevol als gids bij hun grotere werk The perspectives of psychiatry (2012). Ik kan het niet echt aanbevelen, maar zou het lezen als u veel tijd hebt. Wie in Baltimore is, kan even langs het Johns Hopkins passeren. Het is de plek waar kleine Albert angstig werd geconditioneerd voor bontjassen en de baard van de kerstman (Watson & Rayner 1920; zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Little-Albert-experiment).

 • McHugh PR, Slavney PR. The perspectives of psychiatry (2de ed.). Baltimore: Johns Hopkins University Press; 2012.
 • Watson JB, Rayner R. Conditioned emotional reactions. J Exp Psychol 1920; 3: 1-14.


  Johns Hopkins University Press,

  Baltimore 2016

  136 pagina’s,

  isbn 978-14-214-1976-3,

  $ 35,-

D. Denys, psychiater, Amsterdam