Home

Tvp21 10omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 42 (2000) 8, 595 - 604

Overzichtsartikel

De invloed van wittestofafwijkingen op ouderdomsdepressies

F.B. van der Wurff, A.T.F. Beekman, D.J. Veltman, W.J.G. Hoogendijk, Ph. Scheltens, H.C. Weinstein

achtergrond Wittestofafwijkingen zijn gebieden in de hersenen met een verhoogde signaalintensiteit bij magnetic resonance imaging (mri). Wittestofafwijkingen komen bij ouderen met laat-ontstane depressies veel voor. Toch is het belang van wittestofafwijkingen voor ouderdomsdepressies nog niet duidelijk. Bij niet-depressieve ouderen komen wittestofafwijkingen namelijk ook regelmatig voor. doel Dit literatuuronderzoek beschrijft de mogelijke betekenis van wittestofafwijkingen voor het ontstaan, de symptomen en het beloop van ouderdomsdepressies.
methode Voor de samenstelling van dit literatuuroverzicht zijn de relevante artikelen over de relatie tussen wittestofafwijkingen en ouderdomsdepressies via een search in Medline geselecteerd.
resultaten Vast staat dat er een verband bestaat tussen het voorkomen van wittestofafwijkingen en sommige van de symptomen van een depressie. Verder lijkt de aanwezigheid van subcorticale wittestofafwijkingen de kans op een succesvolle behandeling van ouderdomsdepressies aanzienlijk te verminderen.
conclusie Bij de behandeling van ouderdomsdepressies moet rekening worden gehouden met de invloed van wittestofafwijkingen.

trefwoorden laat-ontstane depressie, literatuuroverzicht, mri, ouderdomsdepressie, vroeg-ontstane depressie, wittestofafwijkingen