Home

Tvp21 03 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 54 (2012) 8, 741 - 746

Korte bijdrage

Interventies om mensen met schizofrenie aan het bewegen te krijgen en te houden

W.G. ter Meulen, L. de Haan

achtergrond Bewegen is van therapeutische waarde voor patiënten met schizofrenie. Echter, slechts een klein deel van hen is lichamelijk actief.
doel Op basis van literatuuronderzoek komen tot een overzicht van effectieve bewegingsbevorderende interventies die bruikbaar zijn om patiënten met schizofrenie aan het bewegen te krijgen en te houden.
methode In PubMed en de Cochrane Library werden artikelen gezocht met de zoektermen ‘adherence’, ‘physical activity’, ‘exercise’, ‘schizophrenia’, ‘psychosis’, ‘chronic illness’ en ‘severe mental illness’.
resultaten Het effectiefst zijn bewegingsbevorderende interventies waarbij één doel wordt gesteld, gebruikmakend van zelfmonitoring, stimuli en cues, en opgezet vanuit een gedragstherapeutische benadering. Andere effectieve aspecten zijn een matige tot hoge intensiteit, integratie in het dagelijkse leven, en aanvankelijk professionele begeleiding.
conclusie Bewegen heeft de potentie om een belangrijke en positieve bijdrage te leveren aan het herstel van patiënten met schizofrenie en zou een prominente plaats moeten innemen in het therapeutisch arsenaal. Het is aannemelijk dat specifieke interventies het starten en volhouden van bewegen kunnen bevorderen.

trefwoorden fysieke activiteit, interventies, schizofrenie