Home

Tvp22 01 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 54 (2012) 6, 509 - 516

Oorspronkelijk artikel

Levensdelicten door verdachten met een psychotische stoornis in Nederland

M.C.A. Liem, D.J. Vinkers

Samenvatting
achtergrond
Patiënten met een psychotische stoornis begaan 10 tot 20 keer zo vaak levensdelicten als mensen in de algemene bevolking. De internationale incidentie van levensdelicten door verdachten met een psychotische stoornis is 0,02-0,36 per 100.000 inwoners. De aard en de incidentie van levensdelicten door verdachten met een psychotische stoornis in Nederland zijn onbekend.
doel Descriptief onderzoek naar de aard en incidentie van levensdelicten in Nederland van verdachten met een psychotische stoornis.
methode Analyse van alle ambulante en klinische rapportages pro Justitia in Nederland in 2000-2006 van verdachten van levensdelicten met een psychotische stoornis.
resultaten In de periode 2000-2006 werden er in Nederland 1212 dodingen gepleegd. Er waren in deze periode 61 verdachten (8,7 per jaar) van een levensdelict bij wie een psychotische stoornis werd vastgesteld bij rapportage pro Justitia. De incidentie van levensdelicten door verdachten met een psychotische stoornis was 0,05 per 100.000 inwoners. De meerderheid van de verdachten had geen gewelddadige justitiële voorgeschiedenis en was niet onder psychiatrische behandeling ten tijde van het delict.
conclusie Levensdelicten door patiënten met een psychotische stoornis zijn relatief zeldzaam in Nederland, maar komen wel voor. Mogelijk kan vroegtijdige en continue behandeling van psychotische stoornissen een bijdrage leveren aan de preventie van dodingen door patiënten met een psychotische stoornis.

trefwoorden forensische psychiatrie, geweld, psychose