Home

Omslag 2020 06 kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 54 (2012) 4, 349 - 357

Overzichtsartikel

Pathologisch verzamelen bij kinderen en jeugdigen

L. Aerts, E.P.C.J. Janssen, N.J.J.F. Janssen, L.H. Boogaard, J.M.C. Fincken, L.P.A. Voogd, G.Th.J. van Well, J.N.M. Schieveld

achtergrond Er is weinig bekend over verzamelwoede bij kinderen en jeugdigen.
doel Een gestructureerd overzicht geven van verzamelwoede vanuit epidemiologisch en psychopathologisch perspectief en beschouwd in relatie tot het ontwikkelingsaspect van de eerste objectverwerving: het transitieobject.
methode Literatuuronderzoek in PubMed, Medline, Psycinfo en Cochrane met de zoekterm ‘hoarding’ in combinatie met de termen ‘primates’, ‘child’, ‘adolescent’, ‘psych*’, ‘klepto*’, ‘transitional object’, ‘obsessive-compulsive disorder’, ‘collecting’ en ‘attachment’.
resultaten Verzamelen en verzamelwoede komen frequent voor bij zowel dieren als mensen. De prevalentie van verzamelen kan oplopen tot 60% onder normaal functionerende kinderen en adolescenten. Sterke emotionele hechting aan bezittingen is mogelijk een reactie op een hechtingsprobleem. Comorbiditeit van verzamelwoede met psychiatrische symptomen is op alle leeftijden bekend en beschreven, maar prevalentiecijfers bij kinderen en volwassenen zijn onbekend.
conclusie Verzamelwoede is zorgelijk gedrag en moet derhalve beschouwd worden als een mogelijke indicator voor ernstige psychiatrische stoornissen. Verzamelwoede kan zich ofwel manifesteren als een symptoom binnen een reeds bestaande psychiatrische stoornis, dan wel als een eigenstandige stoornis. Ten slotte adviseren wij opname hiervan binnen de diagnostische criteria van de dsm en de icd.

trefwoorden jeugdige, kind, obsessieve-compulsieve stoornis, psychiatrische stoornis, verzamelwoede