Home

Tvp21 03 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 52 (2010) 8, 565 - 574

Overzichtsartikel

De therapeutische waarde van bewegen voor mensen met schizofrenie

D. Vancampfort, J. Knapen, M. Probst, R. Van Winkel, J. Peuskens, K. Maurissen, H. Demunter, M. De Hert

achtergrond Slechts 25% van de mensen met schizofrenie voldoet aan de minimum gezondheidsaanbevelingen van 150 minuten bewegen per week met minstens een matige intensiteit. In hun vrije tijd zijn mensen met schizofrenie bovendien veel minder betrokken bij bewegingsgerichte activiteiten.
doel Nagaan van de wetenschappelijke evidence van bewegingsgerichte interventies bij mensen met schizofrenie.
methode In PubMed, pedro, cinahl, Psychinfo en Sport Discus werd gezocht van 2003 tot april 2009 naar gerandomiseerde gecontroleerde trials (rct’s) met de zoektermen ‘schizophrenia’, ‘exercise’ en ‘physical activity’. De literatuurlijsten van de geselecteerde artikelen werden tevens gescreend.
resultaten Acht rct’s werden geselecteerd. Bewegen leidt tot significante verbeteringen in cardiovasculaire en metabole parameters en vermindering van psychiatrische symptomen. Bewegen heeft sociale voordelen, is zinvol in het leren omgaan met stressgevoelens en verhoogt de kwaliteit van het leven.
conclusie Bewegen binnen de psychomotorische therapie dient een betekenisvolle plaats te krijgen binnen de multidisciplinaire behandeling van schizofrenie. Onderzoek naar het effect van bewegen op de cognitieve functies is aangewezen.

trefwoorden bewegen, psychomotorische therapie, schizofrenie