Home

Omslag 2020 10 kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 52 (2010) 4

Workshops

Mindfulness bij angststoornissen

A.M.B. Van Dongen, R. Van Den Boom

W-113

inhoud van de workshop In deze workshop maakt u kennis met mindfulness en speciaal de manier waarop mindfulness kan worden toegepast bij patiënten met een angststoornis. Daarbij worden de kennis en ervaring die zijn opgedaan met deze vorm van therapie bij patiënten met een angststoornis gedeeld en kunt u zelf een aantal oefeningen in de praktijk ervaren en uitvoeren.
vorm De workshop zal uit drie onderdelen bestaan: 1. een inleiding met daarin de plaatsbepaling van mindfulness bij de behandeling van angststoornissen; 2. bespreking van ons onderzoek naar de resultaten van mindfulness bij een kleine groep patiënten met een angststoornis; 3. een aantal oefeningen waarbij u mindfulness ervaart en uitvoert bij angstklachten.
leerdoelen Aan het einde van de workshop heeft u zicht op de plaats van mindfulness in de behandeling van angststoornissen en ervaring opgedaan met een aantal mindfulnesstechnieken die u kunt toepassen bij patiënten met angststoornissen.

Literatuur

Brantley, J. (2004). Angst beheersen met aandacht. Amsterdam: uitgeverij Nieuwezijds. Evans, S., Ferrando, S., Findler, M., e.a. (2008). Mindfulness-based cognitive therapy for generalized anxiety disorder. Journal of anxiety disorders, 22, 716-721. Krisanaprakornkit, T., Sriraj, W., Piyavhatkul, N., e.a. (2006). Meditation therapy for anxiety disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 1, 1-1. Schurink, G. (2006). Mindfulness: integratie in de cognitieve gedragstherapie. Gedragstherapie, 39, 282-291.