Home

Omslag 2020 10 kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 52 (2010) 4

Cursussen

Korte eclectische psychotherapie voor de posttraumatische stressstoornis

B.P.R. Gersons

C-73

inhoud van de cursus De korte eclectische psychotherapie (kep) voor de posttraumatische stressstoornis (ptss) bestaat uit een geprotocolleerd en effectief gebleken programma van 16 sessies. kep is ontwikkeld voor politiemensen met ptss, maar inmiddels bestaat er ruime ervaring mee bij andere personen met ptss. De effectiviteit is aangetoond door middel van twee rct's en de behandeling is onder andere opgenomen in de nice-guidelines 2005 voor ptss. Ingegaan zal worden op de onderdelen ervan, psychoeducatie, imaginaire exposure, doorgaande brief, betekenisverlening en afscheidsritueel. Tijdens de cursus zal ook geoefend worden met delen van het protocol. Indicaties en contra-indicaties zullen besproken worden en vergelijkingen met andere evidence-based behandelingen voor ptss zoals cognitieve gedragstherapie en emdr (eye movement desensitization and reprocessing) zullen gepresenteerd worden.
vorm De rationale van het behandelprotocol zal besproken worden, een deel zal worden geïllustreerd met video en er zal een rollenspel gedaan worden om elementen uit het protocol beter te begrijpen en te kunnen uitvoeren.
leerdoel Aan het einde van de sessie moet de deelnemer in staat zijn om de rationale van de behandeling van ptss zich eigen te maken, imaginaire exposure toe te passen en gebruik kunnen maken van het protocol in de behandeling van patiënten met ptss.

Literatuur

Gersons, B.P.R., Carlier, I.V.E., Lamberts, R.D., e.a. (2000). A randomized clinical trial of brief eclectic psychotherapy in police officers with posttraumatic stress disorder, Journal of Traumatic Stress, 13, 333-347, Gersons, B.P.R., Olff, M. (2005). Behandelinsstrategieën bij posttraumatische stressstoornissen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Lindauer, R.J.L., Gersons, B.P.R., Meijel, E P.M. van, e.a. (2005) Effects of Brief Eclectic Psychotherapy in patients with posttraumatic stress disorder: randomized clinical trial. Journal of Traumatic Stress, 18, 205-212.