Home

Tvp21 10omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 50 (2008) 5, 273 - 281

Overzichtsartikel

De effecten van energiedranken op de cognitieve prestaties

F. van den Eynde, P.C. van Baelen, M. Portzky, K. Audenaert

 

achtergrond Energiedrankjes worden sinds de late jaren negentig alsmaar populairder. De belangrijkste ingrediënten ervan zijn cafeïne, glucose, taurine en glucuronolacton. De producenten beweren dat ze het fysieke uithoudingsvermogen, de reactiesnelheid en de aandacht verbeteren. De interactie tussen de verschillende ingrediënten zou verantwoordelijk zijn voor de stimulerende effecten.
doel Een antwoord formuleren op de vraag of het gebruik van energiedranken inderdaad leidt tot verbeterde cognitieve mogelijkheden en nagaan welke ingrediënten hiervoor verantwoordelijk zijn.
methode
Literatuuronderzoek met behulp van Medline voor de periode 1997-2006 met als zoekterm 'energy drink or energy drinks' en de beperking 'humans'.
resultaten Vooral de gerichte en de volgehouden aandacht, alsook de responstijden in allerlei reactietijdtaken werden gunstig beïnvloed. Verbeteringen in het geheugen stonden minder op de voorgrond.
conclusie De bevindingen suggereren dat de meeste effecten van energiedrankjes op de cognitieve prestaties in hoofdzaak te relateren zijn aan de aanwezige cafeïne. Verder onderzoek is nodig naar de effecten van de minder bekende bestanddelen van energiedrankjes (taurine en glucuronolacton) om een beter zicht te krijgen op mogelijke interacties.

trefwoorden cafeïne, cognitieve prestaties, energiedranken, glucose