Home

Tvp22 01 omslag kijk verder

Tijdschrift voor Psychiatrie 46 (2004) 1, 39 - 46

Korte bijdrage

Kleding en aanspreektitel van psychiaters: welke voorkeur hebben patiënten?

K. Duron, G. Pieters, V. de Gucht

achtergrond De kleding van psychiaters heeft grote invloed op de therapeutische relatie. In België dragen de meeste psychiaters geen witte doktersjas meer. Ook de manier waarop psychiaters aangesproken worden, weerspiegelt een aspect van de therapeutische relatie.
doel De voorkeuren van gehospitaliseerde psychiatrische patiënten bepalen met betrekking tot de kleding van psychiaters en tot de aanspreektitel.
methode Aan 101 willekeurig gekozen gehospitaliseerde patiënten werd aan de hand van foto's en een gestructureerd interview gevraagd naar hun kledingvoorkeur van psychiaters en naar de aanspreektitel die ze verkiezen voor psychiaters.
resultaten Patiënten verkozen voor de vrouwelijke psychiaters vooral vrijetijdskleding. Patiënten die een mannelijke psychiater prefereerden, zagen deze het liefst in een pak, gevolgd door vrijetijdskleding. Jongeren gaven de voorkeur aan meer informele kleding, ouderen hadden vaker een voorkeur voor de witte doktersjas. De meeste Vlaamse patiënten verkozen hun psychiater aan te spreken als 'dokter'.
conclusie De kleding die door psychiaters gedragen wordt en de manier waarop zij zich door de patiënten laten aanspreken, kunnen invloed hebben op de arts-patiëntrelatie en deze mogelijk verbeteren.

trefwoorden aanspreektitel, kleding, psychiater, witte doktersjas